The Circle

Autor: Dave Eggers
Editorial: Penguin
Any publicació: 2013

U

na recomanació més de les que em fan. En aquest cas el meu pare em va recomanar aquest llibre no fa molt. Quan ja el tenia comprat i el vaig començar a llegir, em va dir que no era tant bo com esperava. Com ja que el tenia comprat i no venia d'aquí el vaig començar a llegir i la veritat es que se m'ha fet una mica pesat.


Història



La història gira al voltant de Mae, una noia de vint i pico anys que acaba d'entrar, mitjançant un contacte de cert nivell, a The Circle, una empresa molt moderna que controla una part molt important de les noves tecnologies. Tot comença força bé, amb uns bons resultats laborals i complint amb els objectius. Als pocs dies per això comencen a sortir petites coses que aniran complicant tota la història. Des de l'empresa es recomana als treballadors ser força actius en les diferents xarxes socials, laborals i personals. La Mae es comença a veure "forçada" a anar fent post del que va fent per poder anar obtenint una reputació dintre The Circle. Més tard  també veurà que és important forma part de grups d'interès (kayach, amants de portugal, etc...) i assistir als events que es munten dintre de l'empresa. Tot plegat entra dintre de la seva normalitat fins el punt que ho veu molt normal, fins i tot que hi hagi càmeres per tot arreu informant d'on està cada treballador dintre del campus de l'empresa.


The Circle avança amb seu afany de controlar tota la informació, fins al punt que polítics per fer-se el màxim transparents possible es posen càmeres de l'empresa 24h al damunt perquè tothom pugui veure i sentir el que fan. Tot i ser cada cop excessiu Mae entra al joc i acaba portant ella una càmera tota l'estona, es monitoritzada i seguida per tothom. Ho troba tot perfecte, l'excusa de la companyia, molt demagògica, si tothom pot saber el que fa tothom, i saber com es tothom es crea una mena de democràcia 2.0. Menys crims, ja que tothom podria ser gravat, menys accidents a les escoles per que es podrien controlar els nens tota l'estona, i un llarg etcètera més. Tot desencadenarà de la forma més lògica pel tipus de llibre que és.

Opinió


No sé realment si l'autor estava pensant en Google o Facebook o en un híbrid d'ambdues, quan creava The Circle. Està clar per això que el llibre no deixa de ser una crítica a la moda de les xarxes socials, de fer públiques les nostres vides (exagerant una mica). Poder el pitjor és que fem públic només allò bonic, així que el facebook acaba sent una versió ensucrada de les nostres vides. En qualsevol cas està clar l'objectiu que tenia l'autor, el que no acaba d'estar tant bé és la forma com executa aquesta crítica. El llibre se m'ha fet pesat, s'allarga tot molt, i em sorprèn molt la falta de reacció del personatge vers algunes peticions de l'empresa. Es veu molt clar que se li demanen que mostri la seva vida a tothom, rollo "gran hermano", només per tenir més informació d'ella al igual que de la resta de treballadors i de persones. I l'únic que critica això des del principi és l'ex parella de la Mae, per la resta tothom sembla estar d'acord en que hi hagi càmeres per tot arreu espiant cada moviment de la gent. Si, esta clar que es tot una exageració per tal de fer-nos reflexionar sobre la facilitat en la que deixem que la nostra nostra informació sigui coneguda per certes Empreses i pel públic en general. Però no m'ha agradat la història, no me la crec, no trobo gaire interès en el que explica, no hi ha una trama realment que t'atrapi. Tot molt pla, en una mateixa línia i amb un final igual de pla i poc original. En definitiva una decepció bastant gran,

Comentarios

Entradas populares de este blog

FPS en PC vs FPS en consola

Neptuno, Saturno, King Cobra....

Awesomenauts